Home Drammen Slik sørger du for en spektakulær og samtidig trygg nyttårsfeiring

Slik sørger du for en spektakulær og samtidig trygg nyttårsfeiring

0
Slik sørger du for en spektakulær og samtidig trygg nyttårsfeiring

Vi nærmer oss overgangen til det nye året, med den tradisjonelle oppskytingen av fyrverkeri med glitrende lyskaskader og heftige smell.

Bomber og drønn, heftige effektkombinasjoner og fargerike fontener, ja dette er en selvsagt del av nyttårsfeiringen for mange. Vi har vært på Colibri fargehandel på Åssiden, og fått gode tips til en sikker omgang med ulike fyrverkeriarrangementer.

–De neste to dagene nå blir travle for oss, det er mange som ønsker gå inn i det nye året med litt krutt og fargesprakende show. Det er jo moro dette, å hjelpe kundene å finne fyrverkeri som passer både lommebok og behov for glam, glitter og røyk, sier innehaver og fyrverkeriansvarlig på Colibri, Morten Folmo.

Rakett- og effektbatterier

Colibri har det råeste av det råe, og er en av Norges største på fyrverkeri. I fargehandelen selgers både lydsvakt fyrverkeri som er supert når de minste er tilstede, fontener, airbombs, ildbegre med sprakende flammebuketter, monsterhyl og glowsticks.

–Rakettbatteriene våre i et spekter av prisklasser er svært populære. De når høyt, og avgir skudd i et rolig tempo, og minner litt om den gamle pinnefyrverkeri som type. Pinnefyrverkeriet ble heldigvis avskaffet til fordel for den langt sikrere bakkeløsningen som er tillatt nå. Dette forbudet har redusert skadeomfanget ved bruk av fyrverkeri betraktelig, forteller Folmo.

–Det går mye i heftige effektbatterier med stor variasjon med både gullregn, kaskader, palmer og stor diameter. Effektene kommer tett og intenst, med en voldsom avsluttende finale. Disse systemene gir mye opplevelse, og kan koste opp mot 4000,- kroner, forklarer bemanningen på Colibri.

Sertifisert fyrverkeriekspert på Åssiden

–Vi på Colobri er sertifisert forhandler av en rekke ulike typer fyrverkeri Vi er pålagt strenge regler i forhold til oppbevaring og informasjonsplikt. Vi gir muntlig rettledning ved disken for hvert enkelt salg, for å sikre at våre kunder skal få en morsom og samtidig trygg avvikling av nyttårsfeiringen. Et sett sikkerhetsbriller og en tennstav følger dessuten med hvert salg, forklarer Folmo.

Direktiver fra kommune og brannvesen

Drammensregionens brannvesen IKS oppfordrer folk til å bruke hue når de skal skyte opp fyrverkeri, det er snakk om bruk av eksplosiver som kan gi varige skader. De to siste årene fikk 30 personer øyeskader, ingen av dem brukte beskyttelsesbriller, opplyser DRBV.

Husk at Drammen kommune har forbud mot oppskyting av fyrverkeri på både Strømsø torg og Bragernes Torg. Det skal for øvrig ikke avfyres fyrverkeri dersom det kan oppstå fare for brann eller personskade. Større fyrverkeri skal ifølge kommunen kun avfyres mot åpent vann, snødekket mark eller åpent terreng.

Tips til en trygg oppskyting av fyrverkeri

Det er viktig å ta sine forsiktighetsregler når du skal betjene publikumstilgjengelig fyrverkeri, det er faktisk sprengstoff. Uvettig omgang med fyrverkeri kan få store konsekvenser. Her er en liten oversikt over det som er viktigst å tenke på:

  1. Det er viktig at du er ansvarsfull i din omgang med fyrverkeri! Oppbevar fyrverkeri utilgjengelig for barn. Det er 18 års aldersgrense for betjening av fyrverkeri
  2. Les bruksanvisningen nøye på forhånd, sjekk at utstyret ikke er skadet
  3. Vis hensyn overfor mennesker og dyr
  4. Vær edru og len deg aldri over fyrverkeriet, hold god avstand til brennbart materiale
  5. Bruk beskyttelsesbriller, gjelder også tilskuere og barn med stjerneskudd
  6. Planlegg oppskytningssted nøye. Bakkefyrverkeri må plasseres støtt og loddrett
  7. Overhold sikkerhetsavstand som er angitt på hver enkelt artikkel
  8. Tenn lunten med strak arm, og pass på at den tennes helt ytterst, slik at du har den tiltrengte tiden til å komme deg bort fra fyrverkeriet
  9. Hold aldri en fyrverkeriartikkel i hånden
  10. Vent minimum 10 minutter før du nærmer deg fyrverkeri som ser ut til å være defekt. Tenner det ikke på første forsøk, leverer du det tilbake til forhandler for en trygg destruksjon.