Home Drammen Selverklærte fluenerder

Selverklærte fluenerder

0
Selverklærte fluenerder

Syklubb for menn: Det mangler ikke på engasjement og velfylte utstyrskofferter når fluegjengen i Drammen Sportsfiskere møtes for sin ukentlige bindekveld på Sølfastøya!

Selvgjort er velgjort!

Det er bare DEN følelsen, når du fanger første fisken på selvbundet flue!

For mange dedikerte fluefiskerne er den ultimate opplevelse å fiske med selvbundne fluer. Å svinge sin egen flue ut over vannet i en fin bue, ja det er toppen av lykke. Det å se den imitere et insekt eller en nymfe på perfekt vis, og tiltrekke seg den fisken du håpte på, tar fiskeopplevelsen til helt nye høyder!

Ihuga fluetilhengere

Fluegruppa Invicta i Drammen Sportsfiskere holder til på idylliske Sølfastøya. I klubbhuset her finner du en gjeng med selverklærte fluenerder som ikke «nedlater» seg til bruk av sluk og mark i jakten på fiskefangst.

Hver torsdag samler de seg på Sølfastøya for å binde fluer, ta en kaffe og fortelle skrøner og fakta om perfekte kast og formidabel fangst.

–Vi er en syklubb for menn! Vi har 72 medlemmer som bare inkluderer noen få kvinner, så vi skulle gjerne sett at kvinneandelen økte, sier Erik Torp.

Gruppen feiret 25-års jubileum i 2014. Medlemmene er veldig aktiv på turfronten, med både organiserte og ad-hoc turer. Gjengen kan telle flere av landets beste fluefiskere, og deltar jevnlig i konkurranser.

–Dette blir en livsstil vet du! Vi er mange som brenner for fluefiske her, ja man kan vel dra det så langt som til å si at vi til tider stiller inn døgnrytmen etter når insektene klekker! Så det er ingen tvil om at her, her er det spesifikt fiske med flue som gjelder, konstaterer Torp.

Fluegruppa Invicta holder kurs i fluebinding

Drammens Sportsfiskere med fluegruppa Invicta ønsket denne uken velkommen til det de selv karakteriserer som Norges antatt beste fluebinderkurs.

Her lærer deltakerne alt de trenger å kunne for å bli en god fluebinder. Kurset går over 5 kvelder, og det trengs ingen forkunnskaper eller utstyr for å delta.

–Det tar litt tid å få til fine fluer, men øvelse gjør mester! Det kan fort bli litt kløning med hacklesurrringa, ja. I starten kan resultatet fort minne om utbrukte dokoster, det skal litt øvelse til før en mestrer det pirkete arbeidet, sier instruktør Lars Dahl.

Kurset gir deltakerne en grundig innføring i fluebinding. Deltakerne vil etter kurset kunne fortsette å binde på egenhånd etter mønsteroppskrifter i bøker, tidsskrifter, og lignende. Bindekurset gir et godt utgangspunkt til å binde etter beskrivelser lagt ut på nettet. Her finnes mønster og materialoversikter, med tydelige steg for steg bindebeskrivelser. Kombinasjonen av kursing og fine oppskrifter kan gi mange fine bindekvelder med stadige større mestringsfølelse.

Aktiv fluegruppe

Drammen Sportsfiskere er en av landets største, rene sportsfiskeforeninger. Foreningen ble stiftet i 1935, og har drøyt 400 medlemmer. Den har grupper for fluefiske, isfiske, sportsfiske og fiskestell. Fiskestell driver med stamfiske og tilrettelegging for gyting. Det blir også arrangert flere årlige turer for havfiskegruppen.

–Fiskemulighetene rundt Drammen er flotte, vi har fjorden, elva og vannene rundt, så det er ikke vanskelig å finne mål for utfluktene våre. Vi drar opp mye fin fisk i løpet av året, sier Erik.

–Klubben vår er kjent for å ha medlemmer med et svært høyt nivå. Hos oss finner du noen av Norges beste fluefiskere, vi har gjennom flere år hatt utøvere på landslaget.

Medlemmer fra klubben vår har også gjort det godt i casting konkurranser, hvor kravene til presisjon er høye.

–Vi har blant annet lange tradisjoner i kortlinenymfing, en teknikk som først ble tatt til landet på 1980-tallet, forteller Torp.

Fluetyper

Vi binder fluer etter en rekke ulike mønsteroppskrifter. Fluene er enten tørrfluer som flyter i vannoverflaten, som maur og myggimitasjoner, eller våtfluer for fiske under vann.

–Vi har medlemmer som går helhjertet inn for bare en av typene, for noen er det ”Dry or die”, ler Erik.

Roy Ingar Hansen er helfrelst sjøørretfisker, og sverger til zonkeren når han skal lokke fisken til å bite. Ørreten vaker ikke i særlig grad, så her må fluer som synker til for å gi fangst.

Ulike typer fluer imiterer både landinnsekt, nymfe, døgnflue og maur.

–Det er en selvfølge å ha alle variantene med seg i boksen, sier Erik

 

De tubeformede muddler fluene lager striper i overflaten og etterligner svømmende mus som skiller vannflaten som en plog etter seg.

Superbinder og kasteekspert

Thoralf Thorstensen er for veteran å regne i miljøet, og har opparbeidet seg mye cred både som kaster og binder.

 

 

 

–Klinkhammeren er bitteliten, men en særs effektiv flue. Denne typen flue ligger i overflaten, litt over og ørlite under. Den imiterer insekter som er i ferd med å klekke, noe fisken finner ganske så uimotståelig. Dette er en glimrende allround-flue som ofte tar fisk uansett forhold, lover Thorstensen.

Materialer

Fluene bygges opp av ulike materialer med ulikt særpreg og flyteegenskaper i vannet. Det brukes ulike kvaliteter av fibrer, som gir ulikt preg til fluen. Det benyttes kunstige fibre, og alt fra påfuglfjær og hanenakke til hareøre, revepels og rådyrpels. Stivhet og tykkelse bestemmer både bruksegenskaper og hvordan fluen er å jobbe med under bindingsprosessen.

Utstyr

Invictas medlemmer har oftest et egen binderom med plass til alt fluebindingsutstyret.

–Det kan være vanskelig å vite hvilket type utstyr en skal starte med. Men en velassortert utstyrskoffert bør i hvert fall inneholde en bindestikke av god kvalitet. Her festes kroken, slik at den kan snurres rundt og fikseres med stor presisjon for en god arbeidssituasjon.

–Det selges flotte begynnersett som er komponert med aktuelle materialer for moderne mønstre. De inneholder gode bindestikker og nødvendig verktøy som saks, nål, hackelklemme, (fjærholder) lakk og trådholder. Hackleklemmen gjør det lettere å holde et lite spenn på fjær eller hårmaterialet som skal snurres på plass rundt kroken.

–Med litt kunnskap og et godt startsett er det bare å sette i gang å kreere sine egne fluer før neste tur til elva!