Home Drammen Populært med treskjæring

Populært med treskjæring

0
Populært med treskjæring

Den friske duften av trespon ligger i lufta når vi nærmer oss treskjærerne som holder til i underetasjen på Åssiden Seniorsenter, vegg i vegg med Åssiden kirke.

Ni deltakere meldte sin interesse for høstkurset i treskjæring, og gjennom 13 kursøkter har de blitt presentert for grunnprinsippene innen de ulike treskjæringsteknikkene.

 

Kursleder Turid Joval har drevet med treskjæring i 23 år. Hun er medlem i Drammen Treskjæreklubb, der mange medlemmer har lang erfaring. Vi hjalp hverandre en del på de ukentlige klubbkveldene, men da det meldte seg flere ferske treskjærere, så vi behovet for litt veiledning. Dermed trådte jeg til i lærerrollen, forteller Turid.

 

 

Tradisjonsrik dekoreringskunst

Plaster og en hjelpende hånd må til noen ganger

Treskjæringskunsten har tradisjoner helt tilbake til vikingtiden, og gjenstander med skjæringsdekor har pyntet opp i norske hjem siden da. Skjæringene har ornamenter i ulike stilarter, dragestil og akantus mønstre er veldig populært. Den viltvoksende middelhavsplanten akantus har gitt opphav til de mye brukte barokk og rokokko skjæringene.

Mange ulike skjæremåter

– Vi former og utsmykker treemner, og kan skape noe unikt av bare en enkelt plankebit, fortellerTurid Joval.

–Nydelige skjæringer i akantusbarokk rammer ofte inn speil. De ulike skjæremåtene dekorerer bakplater til lampetter og klokker. Vi bruker også metoder som relieff og figur, forteller Turid.

–Karveskurd er en teknikk hvor du snitter gjentagende mønstre i treet med en såkalt geitefot. Dette jernet er v-formet, og fungerer som en blyant. Du lager fine nerver og streker som får frem mønsteret, forklarer Turid og viser frem et sett med treskjærerjern. Her er det en rekke flate og buede jern i ulike størrelser.

Treslag med ulik karakter

Bjørk er et hardt trevirke, som egner seg godt til kompliserte mønstre, mens lind er myk som smør og perfekt til å bruke til skulpturforming. Også selje er fin og myk, og god å skjære til.

Så morsomt når en gjenkjenner helheten i et mønster

Rolf Larsen har vært treskjærer i snart fire år. Han prøvde seg på håndverket etter at han gikk av med pensjon etter 44 år som avdelingsingeniør på jernbanen.

–Vi lærer oss gradvis å beherske ulike teknikker, det tar tid, men det er veldig artig! Det morsomste er når en lærer seg å se mønstrene. Du må se helheten i hvordan alt fletter seg under og over hverandre for å få riktig strategi i arbeidet, mener Rolf.

Snekkerslektens sorte får

Kai Olsen lager seg en spaserstokk med akantusmønster og ørnehåndtak.

–Jeg har vel holdt på nå i tre år, det er en ny hobby for meg til tross for at jeg vokste opp i et snekkerverksted. Det har vært syv generasjoner snekkere i slekten min, så jeg har vært litt av et utskudd, ler han.

–Men jeg har jo kommet meg litt nå da, det tok bare litt tid!