Home Drammen Nytt juleøl fra Aass smaker gule lussekatter!

Nytt juleøl fra Aass smaker gule lussekatter!

0
Nytt juleøl fra Aass smaker gule lussekatter!

Husker du harepusens pepperkaker med en kilo pepper? Nå har ølbrygger Gard Karlsnes i Bryggerhuset hos Aass laget et juleøl med en hel kilo gul safran. Det dufter kardemomme, rosiner og lys malt – og skummer gult.

-Dette har ingen gjort før oss. Årets juleøl fra Bryggerhuset er nummer to i rekken av det jeg har kalt for de sju slag. Den er halvtørr, har mye krydderaroma, klart innslag av kardemomme og rosiner. Og så er den så intens gul at den til og med skummer gult, forteller ølbrygger og leder av pilotbryggeriet hos Aass, Gard Karlsnes. I disse dager har årets brygg havnet på flasker.

Aass frir til de samleglade. Ølet har to års varighet før smaken endres. I følge Karlsnes vil langtidslagring gjøre de spesielle smakene rundere. Og en overgjæret trippel kan lagres lenge.

Brygg med mange smaker
Faglig sett er ølet en belgisk trippel. Et lyst overgjæret øl av ale-typen. I november i fjor lanserte Karlsnes et juleøl med smak av kokosmakroner. Over en periode på sju år skal alle sju slagene være i boks. Eller det vil si – på flaske. Det er 18 000 av dem – nøyaktig samme antall som i fjor. I tillegg skal det distribueres små mengder med fjorårets kokosmakron-juleøl, for å tilfredsstille de som vil sammenlikne.

-Det er utrolig mye vi kan tilsette i øl. Det er derfor vi kan lansere et rødt sommerøl med smak av frukter. Og det er derfor jeg vil utvikle sju forskjellige juleøl som minner om  kaker vi bruker mest av til jul, sier Karlsnes, som må medgi at dette er nisjeprodukter som ikke kan selges i like store volum som vanlige typer med undergjæret øl.

Intens gul med gult skum
Det er første gang at ølbryggeren bruker store mengder med safran i et brygg. Men er det jul, så er det jul.

-1000 gram ekte safran er enormt mye av det verdifulle krydderet. Vanlige forbrukere får kjøpt et kvart gram på butikken for en femtilapp. De aller fleste som baker gule lussekatter bruker derfor gurkemeie, som ikke gir den spesielle safransmaken, sier Karlsnes.

Lussekatt-ølet blir tilgjengelig på Vinmonopolet i forbindelse med årets juleølslipp i november. Aass Bryggeri tror at «Sju slag» apellerer til samlergleden hos enkelte – og ser derfor ikke bort i fra at noen vil sitte med hele rekka på sju flasker i november 2022.