Home Næringsliv Bedrifter Lager brikker for verdensmarkedet

Lager brikker for verdensmarkedet

0
Lager brikker for verdensmarkedet

Spillere fra hele verden kjøper plastbrikker fra Jonas G. Brand (30) i Skoger. Han både designer, produserer og eksporterer brikker for miniatyrspill. Nå er han klar for et nytt framstøt.

-21. september starter verdensmesterskapet i miniatyrspill i Belgia. Da stiller jeg med egen stand og en ny generasjon brikker, forteller Brand, som driver sin lille bedrift som et enmannsforetak under navnet Frozen Forge. Dagene fram mot avreise skal brukes til de siste forberedelser foran nylanseringen. Travel er bare fornavnet.

Brand er utdannet industridesigner fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Samtidig er han en ivrig del av det relativt smale miljøet som spiller miniatyrspill. Det dreier seg om fysiske bordspill som slett ikke kan sammenliknes med gamle familietravere som Ludo og Monopol.

Etter et par år i et designbyrå, der han blant annet sto bak designet på Nakamura-sykler for Gresvig, satset han på eget foretak. Bondesønnen fra Skoger visste råd. En tidligere melkestall på gården Imjelt i Vestbygda er forvandlet til en liten eksportbedrift.

Den programstyrte laserskjæreren kan skjære ut omtrent 500 brikker i timen, tilsvarende ett komplett sett.

En nisje i et globalt marked
-Dette er strategispill som spilles over hele verden. Spillene går i både fotball og militære konflikter. Begivenhetene blir så mange underveis i spillet at det er behov for å sette inn markører, en form for huskelapper. Det er her mine brikker kommer inn, forteller Brand, som har blitt vitne til at det har dukket opp noen konkurrenter underveis, muligens inspirert av drammenserens suksess.

Siden har han fokusert på at brikkene skal ha et attraktivt og særpreget design og ikke minst motstå slitasje. Nå leverer han laminerte brikker med digitaltrykk – et resultat av et samarbeid med lokal skiltindustri.

Roboten mater trykte plater inn i laserskjæreren og kan jobbe alene når Brand sover. Anlegget ble levert av lokale aktører.

Robotiserte produksjonen
I studietiden kombinerte han behovet for spillmarkering med sin kommende profesjon som produktdesigner. Studiestedet hadde et verksted for prototyper der han lagde sitt eget sett med plastbrikker. Dermed var det gjort. Jungeltelegrafen gikk. Og Brand hadde funnet et levebrød etter at mastergraden var i havn.

-Etterspørselen ble så stor at jeg til tider måtte jobbe døgnet rundt. For å løse problemet robotiserte jeg produksjonen. Tre teknologibedrifter fra det lokale næringslivet sydde sammen en robotløsning som gjør at jeg kan produsere 24 timer i døgnet, dersom det er nødvendig, sier Brand. Etter at roboten kom i drift har han kjørt døgnproduksjon ved flere anledninger.

Et lite utvalg av markører fra Frozen Forge – eller tokens, som det egentlig heter internasjonalt.

500 markører til ett og samme spill
Jonas G. Brand har designet ulike sett med markører til ulike spill i ulike versjoner. Et markørsett består av til sammen 500 plastbrikker fordelt på omtrent 50 typer. Kundene er både spillere og spillbutikker.

Bedriften tok virkelig av da den engelske utgiveren av fotballspillet Gilball ville bruke markører fra Frozen Forge. Det har gitt inntekter til både robotanlegg og videreutvikling av design.

Eksporterer til alle verdensdeler
-Alt skjer her hjemme på gården. Det produseres, pakkes og ekspederes. Hittil har jeg fått bestillinger fra de fleste land i Europa. Dessuten har jeg eksportert til Midt-Østen, Sør-Afrika, USA, Canada, Australia, Japan og Kina, forteller Brand, som må innrømme at det er morsomt å gjøre alt selv.

Industridesigneren slår fast at han stadig jobber med flere ideer. Han akter ikke å gjøre det enkelt for konkurrentene. Frozen Forge har blitt et navn å regne med blant spillerne.