Home Drammen Fyller på med blå skilt

Fyller på med blå skilt

0
Fyller på med blå skilt

Drammen Historielag har 18 nye kulturminneskilt i produksjon. Og flere skal det bli. Det fremtidige potensialet er fortsatt stort. Byen er full av god gode kulturminner.

I disse dager er det fem år siden de aller første kulturminneskiltene kom opp i Drammen. Det startet på Bragernes med rådhuset og den gamle brannvakta. Siden den gang har 70 skilter sett dagens lys. Hensikten med skiltene er å markere historiske bygg eller lokasjoner – og i tillegg by på litt presis og lettlest faktainformasjon for de som ønsker å vite mer. (artikkelen fortsetter under annonsen)

 

Liste med 100 kandidater
Historielagets engasjement for blåskilting er i god tråd med å fremme stolthet for lokalmiljøet, både i befolkningen og blant tilreisende.

-Vi ser ikke noe metningspunkt. Byen og kommunen er full av historiske bygninger og plasser. Vi fortsetter i et uoverskuelig perspektiv, forteller styreleder Ole G. Braaten i Drammen Historielag.

Han kan røpe at historielaget har 18 nye skilter underveis. Den foreløpige listen over nye kandidater teller 100 bygninger og lokasjoner. Det finnes også ambisjoner om å markere hus som har vært bebodd av svært kjente personer.

-Og sånn kan vi fortsette. Det er ikke noe problem å skrive en liste med hundre nye muligheter, sier Braaten, som kan fortelle at historielaget valgte å legge seg på den samme skiltnormen som Oslo Byes Vel startet med. I Oslo eksisterer det for tiden 350 blå skilter. Det er til og med gitt ut to bøker med utgangspunkt i skiltene. Skiltene i Drammen er identiske med hovedstadens.

En møysommelig prosess
-Prosessen er ganske lang. Listen over kandidater styrer vi selv. Målsettingen er å henge opp 20 nye skilter hvert år. Etter utplukking starter jobben med å innhente tillatelser fra byggets eier. Det kan ofte ta lengre tid enn vi skulle ønske. Noen ganger får vi et nei eller blir ignorert. Det hender nok at enkelte gårdeiere har planer for gården som de ikke har lyst til å rope høyt om, sier Braaten, og sikter til planer om riving.

Etter endelige avklaringer og avtaler deltar byplanavdelingen i kommunen på en befaringsrunde for å slå fast hvor skiltene skal plasseres. Byhistoriker Jo Sælleg skriver tekstene som skal stå på hvert enkelt skilt – og til slutt kan skiltene produseres og henges opp, forteller Braaten.

Neste runde til vinteren
Neste monteringsrunde skal vi ta i første kvartal i 2018, sier Braaten, som kan røpe at Brandengen gård vil bli en av de nye kandidatene som får et blått kulturminneskilt.

Hittil har et bredt mangfold av enkeltbygg og bygningsanlegg blitt smykket med kulturminneskilter. Alt i fra bygårder fra 1700-tallet til skolebygg og industrianlegg fra 1900-tallet. Det hittil siste skiltet ble satt opp i august i fjor. Det var Løkkebergveien 6, best kjent som Brannposten.