Home Næringsliv Bedrifter Slik får du juletreet til å vare!

Slik får du juletreet til å vare!

0
Slik får du juletreet til å vare!

Mange sverger til ekte duftende vare når det kommer til juletrær. Vi har vært med på innspurten på selvhogst av juletre i Skoger.

Skoger juletre i Unelsrudlina har hatt gårdssalg med ferdighugde trær siden 09. desember, i tillegg til et svært populært tilbud om selvhogst. Etter mange milde vintre, har det også endelig vært mulighet for kanefart igjen.

Garantert fersk vare

Familien Thorrud fra Konnerud velger seg et tre!

Skoger juletre drives av tre blad Endresen på Unnelsrud gård i Skoger. Arild, Ingunn og sønnen Eskil tar imot kundene på tunet. Familien plantet sine første trær i 2000, og hadde ferdige trær for salt i 2007. I år har de solgt mellom 200 og 250 trær fra gården sin i Skoger.

–Fordelen med å handle juletre hos oss, er jo at du får garantert ferske trær der vi har hele historien på treet. Her er det ingen forsinkelser med pakking og transport, og det merkes jo på holdbarheten, forsikrer Arild.

Akklimatisering og godt vannopptak er nøkkelen til suksess

–Mange har allerede kjøpt inn tre til jul, men de av våre kunder som har ventet til nå, setter ofte treet rett inn. Det går fint det også.

  • Er du tidligere ute kan det være lurt å akklimatisere treet litt innen du tar det inn i stua. Sett treet i en bøtte med varmt vann et døgn i en kjølig kjeller.
  • Om treet har stått litt siden felling, er det en fordel å fjerne en skive i rotdelen av stammen før det settes i vann. Da trekker treet mer vann til seg, akkurat som tulipanene.
  • Vann jevnlig med varmt vann for å unngå at treet går tørt. Det varme vannet løser opp kvae som kan tette igjen porene i kuttsnittet. Sørger du for godt vannopptak i et ferskt tre, kan du faktisk oppleve at det det setter knopper inne, sier Arild.

Individuell smak

–Det er så individuelt hvilken type tre man velger. Hva som avgjør smaken har vel ofte med tradisjonen vi er vant til, det som har skapt stemning i stua årene før, erfarer Ingunn.

Fra Unnelsrud gård selges det ulike typer trær med ulik karakteristikk i forhold til fargetone, tetthet og volum. Noen kunder bruker lang tid på å lete seg frem til sitt favoritt tre, mens andre tar det kjapt på impuls.

–Vi selger mye vanlig gran, men selger også stadig mer av typen Engelmanns gran. Dette er forløperen til edelgran. Den har en mer blågra farge på nålene, og holder godt på dem, forklarer Eskil og viser frem et vakkert eksemplar av sorten.