Home Drammen Campingvogna fra Drammen

Campingvogna fra Drammen

0
Campingvogna fra Drammen

Visste du at den første norskproduserte campingvogn kom fra Drammen? 

Skikometen Birger Ruud reiste rundt på Østlandet og demonstrerte Sesam campinghenger, produsert av Drammen Skifabrikk på Strømsø.

I 1930-årene var Drammens Skifabrikk en av landets største skifabrikker. Årsproduksjonen lå på rundt 20 000 par midt på 1930-tallet. Det var ikke mulig å selge så mange skipar at produksjonen kunne gå for fullt året rundt. Derfor måtte det utvikles sommerprodukter for å fylle ut produksjonskapasiteten. På den måten kunne fabrikken holde full aktivitet gjennom alle årstider.

Første norskproduserte campingvogn
Det mest spesielle sommerproduktet fra fabrikken var utvilsomt Sesam campinghenger, den første norskproduserte campingvogn. Vogna var konstruert av Johan Gedde. Under kjøring var den kompakt og sammenslått, men under camping ble den slått opp som ei slags «verktøykasse».

 

Disponent Hans Kristiansen på familieferie.

Birger Ruud ble salgssjef
Vogna sammenfalt delvis med landets nye ferielov som gjorde seg gjeldende i 1937. Da ble det innført to ukers ferie for alle arbeidstakere. Med ferieloven ble vogna desto mer aktuell. Hovedgevinsten i Norges Automobilforbunds landslotteri i 1937 var en Buick personbil med  Sesam-henger.

I 1938 ble den kjente olympieren Birger Ruud ansatt som salgssjef i bedriften. Da var han fortsatt blant verdens beste skihoppere. I sommerhalvåret 1938 og 1939 reiste han rundt på Østlandet for å demonstrere campingvogna.

Interiør fra Sesam campinghenger.

Stopp under krigen – gjenopptatt senere
Den tyske okkupasjonen i årene 1940-1945 satte en stopper for produksjon av campingvogner. Produksjonen ble gjenopptatt i noen av etterkrigsårene, men produktet falt ut av sortimentet i første halvdel av 1950-årene. Som eneste norske produsent satset fabrikken på badmintonracketer under navnene «Smash» og «Bambino». Racketene ble en god suksess og var i produksjon i omtrent ti år.

Ny model
Fabrikkeier Bjarne Næss var allikevel ikke helt ferdig med campinghengere. Til medarbeidernes overraskelse. På tampen av 1950-årene ble det utviklet en ny modell. Den kom i produksjon, men det ble i følge våre kilder ikke produsert mer enn et tjuetalls hengere.