Home Drammen Bohemen Hans Jæger

Bohemen Hans Jæger

0
Bohemen Hans Jæger

Hans Jæger var en betydningsfull forfatter og anarkist. Drammenseren skapte kunstneriske dokumenter med det levende skapende mennesket i fokus.

Jæger ble en ledende skikkelse for bohembevegelsen i 1880-årenes Kristiania, og var inspirasjonskilde for størrelser som Edvard Munch og August Strindberg.

Født i Drammen

Hans Jæger ble født i Drammen i september i 1854, og vokste senere opp i Bergen. Han ble tidlig foreldreløs og dro til sjøs allerede som 14-åring. Den driftige unge mannen hadde avlagt eksamen både som styrmann og skipper i en alder av 18 år.

Markant samfunnsdebattant

I 1875 ble Hans Jæger filosofistudent, samtidig som han ble ansatt som stortingsreferent. Det harmonerte imidlertid dårlig med hans etter hvert markante meningsytringer om moral og religion. Begge deler kunne forkastes, ifølge den unge teoretikeren. Den unge samfunnsdebattanten kritiserte både ekteskapet og den sosiale urettferdigheten, i sine to artikler i Kristiania Arbeidersamfund.

Selvbiografiske tekster som skapte oppstandelse

Jæger var inspirert av naturalismen, og skapte ordentlig rabalder med sin utgivelse av den selvbiografiske romanen ”Fra Kristiania-Bohemen” i 1886. Her talte han for alt som han mente hindret åndsmennesket i å leve et fullverdig liv.

Hva er kunstens rolle?

Boken ble beslaglagt i hele Norden, og forfatteren ble ilagt bot. Jæger ble også nektet å studere i Norge. Den sannhetssøkende radikaleren måtte til slutt rømme landet på grunn av motstanden mot hans kompromissløse tekster som mildt sagt gikk på tvers av det vedtatte. Situasjonen rundt utgivelsen skapte store debatter om kunstens rolle i samfunnet.

Hans Jæger skrev flere romaner, skuespill og sakprosa. Han skrev sterke selvbiografiske tekster, svært selvutleverende bekjennelser i dagbokform, som skapte furore i samtiden. Spesielt vekket hans beskrivelser om trekantforholdet med Christian og Oda Krogh moralsk harme.

Kapitalismens krise

Hans Jæger bosatte seg i Paris. Den lett ironiske ”Anarkiets Bibel” ble utgitt i 1907, og kritiserer det kapitalistiske og pengestyrte samfunnet. Ideelt sett burde burte både privateiendom og konkurranse avskaffes, for å unngå at det kapitalistiske systemet skulle trellbinde borgerne.

Hans Jæger bodde sine siste år i Kristiania, hvor han holdt til i en enkel hybel. Han døde etter en kreftoperasjon i 1910.

Forsidebilde: Olje på lerret, av Edvard Munch 1889, alle rettigheter ved Munchmuseet.