Home Næringsliv Bedrifter 3. generasjon gullsmed øverst på Bragernes torg

3. generasjon gullsmed øverst på Bragernes torg

0
3. generasjon gullsmed øverst på Bragernes torg

Gullsmedforretningen til gullsmedmester Gunnar Horgen på Bragernes Torg, holder i hevd gamle håndverkstradisjoner med eget verksted i tilknytning til butikken.

Gullsmedfirmaet G. J. Horgen ble etablert tilbake i 1924, og er en helt uavhengig gullsmedforretning uten kjedetilknyting. I dag er gullsmedmester Gunnar Horgen daglig leder, som 3. generasjons gullsmed i driften. Gunnar Horgen har mesterbrev og over 40 års erfaring fra faget.

Med eget verksted i tilknytning til butikken

Gullsmedbedriften har eget verksted, noe som dessverre er begynt å bli ganske så unikt i dagens marked.

–Dette firmaet har i alle år vært profilert som en håndverksbedrift, og vi har alltid lagt stor vekt på å ha eget verksted. I dag er vi tre gullsmeder som jobber her, og vi holder et høyt faglig nivå. Vi fører videre flotte håndverkstradisjoner, og er stolte av vårt yrke!

–På verkstedet utfører jeg og mine to fagansatte både reparasjoner, graveringer, takster og omarbeidelser. Vi tar dessuten på oss reparasjoner og gravering for flere forretninger rundt i Norge, forklarer Horgen.

–For oss er det viktig å kunne tilby kunden denne direkte kontakten med den som faktisk skal utføre arbeidet. Ved omarbeidelser har kunden ofte tanker om hva de ønsker. Det oppleves alltid ekstra inspirerende å komme frem til den beste løsningen i samarbeid med den aktuelle kunden.

Her får en sukkerklype nytt liv på magisk vis:

St. Hallvard bunadssølv

Gunnar Horgen har også egen produksjon av bunadssølv og smykker.

Sølvet i Lierbunaden er designet av oss, og vi har gitt serien navnet St. Hallvard-sølvet. Sølvet her er hovedsakelig håndarbeidet, og blir produsert i vårt verksted. St. Hallvard-sølvet er utformet og laget etter retningslinjer fra bunadsnemda i Lier. Liers kommuneemblem, epleblomsten, går igjen i sølvet. På herrebunaden er enkelte detaljer formet med møllesteinen som preg.

–Serien vår er godkjent til Lierbunadene, en konstruert bunad med opprinnelse fra 1974. Herrebunaden ble laget i 1982, mens egen barnebunad og dukkebunad er kommet til i det siste.

Håndlaget bunadspryd

Enkelte deler til bunadssøljer kan komme i ferdigstøpte emner, mens andre tilvirkes helt fra bunnen av. Det er ikke så lett å forestille seg, men mye av bunadssølvet blir laget ut fra en flat sølvplate. Derfra blir det frest og gravert mønster med epleblomst-motiv. Dernest håndgraveres en kant rundt på beltespennene og kephektene. Så blir delene saget ut og formet/knoppet opp. Deretter slipes delene og loddes sammen, før en avsluttende finpolering.

Gullsmed Elin Torvet fra Austad har arbeidet ved bedriften Horgen i 25 år, og har omarbeidelse og bunadssølv som favorittsyssel.

–Jeg trives med den direkte kundekontakten når noe skal omarbeides eller smeltes om til noe helt nytt. Det er en fordel å stå med varer i disk når en skal finne frem til hva kunden ønsker. Det finnes jo så mange muligheter til å finne kreative løsninger, og det er tilfredsstillende faglig sett å få muligheten til å stimuleres litt på teknikk og kunnskap. Vi har et flott faglig miljø her, så vi holder oss oppdatert og får stadig nye spennende oppgaver å ta fatt på, smiler Torvet fornøyd.

Stor på bunadssølv

–Firmaet Horgen produserer bunadssølv til Nedre Buskerudbunaden, Lierbunaden, Hurum-drakta og St. Hallvarddrakta. Kolleksjonen utvikles stadig, og det har nå kommet nyheter som hårpynt, mens Nedre Buskerudbunaden har fått egne skospenner å pynte opp bunadene med.

–Vi har hatt rettigheter til å produsere sølvet til Nedre Buskerudbunaden helt siden 1993. Det er i dag flere gullsmeder som lager sølv til bunaden. Men i motsetning til andres, så er vårt sølv håndarbeidet. Dette vises stemplet på vårt sølv; 925S GJH håndarbeid, forteller Gunnar Horgen.

Diamanter går aldri av moten

Diamanten går visst aldri av moten! Det er det jo til og med skrevet sanger om, poengterer gullsmedmester Horgen fornøyd.

–Et rikt utvalg av diamantsmykker må til, det går mye av en-stens ringer og ørepynt for tiden. Trenden her svinger ikke i særlig grad, forteller gullsmedmesteren.

–Ellers finner du et stort og spesielt utvalg av smykker hos oss, både i gull og sølv.
Vi fører også bestikk i alle norske sølvmønstre og har en rekke andre gaveartikler til forskjellige anledninger som for eksempel dåp.

Drammenssmykket

I tillegg har vi designet en hel kolleksjon av Drammensmykker, samt kniv, i anledning byens jubileum i 2011.

Smykkeserien ”Dråpen” har opprinnelse fra Vestlandet, og vi fikk full kunstnerisk frihet til å utvikle designen av motivet på Drammensutgaven av kolleksjonen. Det var virkelig morsomt å finne de bybildene som kunne inngå som et samlende uttrykk på de vakre smykkene. Formen var gitt, men det var vi som fikk sette det unike preget på drammenssmykket. Vi har solgt over 1000 av dem, og siste nytt i serien er anhenget «Bynøkkel».